СЪБИТИЯ

Архитектурен Туризъм

с. Косово

Play Video

Нашият екип е решен за пръв път в България да предложи форма на алтернативен туризъм, а именно АРХИТЕКТУРНИЯ.

Както знаете, мисията на фондация “Даскал Брънзалов” е създаването на апликация, която да служи като виртуален регистър на сградите с изключителна архитектурна стойност в родината ни, но докато това се случи, най-сигурният начин за запазване на недвижимото ни културно наследство е именно насърчаването на повече хора да разпознаят красотата му!
 
Така се заражда и идеята за този вид събития, а първото село, което искаме да предложим на нашите архитектурни ентусиаси е родопското село Косово. 
По време на престоя, ще отседнете в Хаджийската къща – паметник на културата, построен през 1853 година и възстановен през 2005 година, заедно с някогашната плевня, в която в момента се помещава ресторант “Хаджийската къща”. Ще чуете историята му от собственичката – Светлана Ралева. 
Косовските къщи
 
След това значимите за селото сгради – църквата Успение Богродично, костницата в двора й от турско време, училището и други, ще приветстват с историите си, разказани от Тина Бакалска.
В рамките на приключението ще се разходим и в село Хвойна, където ще разгледаме Варада, ветеринарната лечебница и още няколко важни здания, стигайки до училището, проектирано от архитект Боян Чинков.
 
Освен архитектурните турове, гостите ще могат да отпочинат истински благодарение на занимания по Йога на смеха и Порт де Бра със Златина Пачилова, както и да поработят с ръцете си, плъстейки вълна под вещия поглед на Светлана Кампс.
 
Всеки ден от преживяването ще започва и приключва в неповторимата атмосфера на ресторант “Хаджийската къща”. Родопските специалитети за вечеря ще са приджужени със селекция вина от партньорите ни от “Вила Мелник”.

Присъединете се към нас!

Следващите дати за свободно записване са 12-14-ти Април 2024 година, но за групи от над петнадесет души могат да се организират в удобни за гостите ни дати.
 
За записвания и въпроси, може да използвате контактната ни форма, или да се обадите на телефон 0878 737 947.
 

* Събитията се осъществяват съвместно с агенция Пуерто.